Een aanpassing of ingenieus bedacht?

Onlangs verscheen er een artikel in Het Parool over het project Baak 54 op IJburg met de welluidende titel ‘De uitschieter van het Haveneiland’. Omschreven als een sympathiek complex qua uitstraling en daarnaast prijzenswaardig, omdat het lage gedeelte van het ‘drieluik’ geheel is bestemd voor de opvang van meervoudig gehandicapte kinderen. Die kinderen droomden van wonen in het bos. Details zijn dan ook in die lijn ontworpen, zoals de kolommen op de balkons in de vorm van bomen, en de bamboetekeningen in de betonnen geveldelen.

Maar het opzienbarendst zijn volgens dit artikel eigenlijk de balkons in het middelste blok: ‘schots en scheef over de gevel gestrooid, wat zorgt voor een levendig beeld; en door een ingenieus hangsysteem heeft elke woning een royale plek voor een gezinstafel plus loungeset.’ Alsof het zo bedacht was dus… Maar het tegendeel is waar! Eind 2016 constateerden wij op de bouw, dat er naar onze smaak teveel beweging in die balkons zat. Wij namengeen enkel risico, maar wel onze verantwoordelijkheid en besloten de balkons af te sluiten voor gebruik en te gaan zoeken naar mogelijkheden voor versteviging.

Wetende dat dit kon leiden tot negatieve publiciteit en hoge kosten voor eventuele aanpassingen is er direct een werkgroep opgestart met opdrachtgever De Alliantie, architect Arons en Gelauff, constructeur Goudstikker-de Vries en staalconstructiebedrijf Jan van den Bergh. Het bewuste besluit om een eventuele schuldvraag buiten de gesprekken over het ontwerp van de oplossing te houden droeg bij aan een zeer snelle oplossing en beperkte overlast voor de bewoners. Slokker stelde zich op voorhand garant voor de voorfinanciering van € 800K die nodig was voor de uitvoering van deze oplossing. Of de verzekering de schade zou uitkeren was en is nog niet duidelijk.

Slokker is blij met en dankbaar voor de samenwerking met bovengenoemde partijen; architect Arons en Gelauff spreekt nu zelf van een ontwerpaanpassing alsof deze in beginsel zo was bedoeld en de Alliantie wist de overlast te beperken door goede communicatie met de bewoners. Slokker is dan ook trots op dit traject; een mogelijk groot probleem is door een goede samenwerking efficiënt en voortvarend opgepakt, met een zeer positieve uitkomst als resultaat.

Hiernaast kunt u het hele artikel lezen of download het bestand in pdf.

Wij maken gebruik van cookies. Hiermee wordt onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker voor u. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten