ROSEWOOD HOTEL *****
AMSTERDAM

Slokker Bouwgroep vestiging Almere

Opdrachtgever: CTF Amsterdam

Architecten: Kentie en Partners, Zwanenburg (renovatie architect)/Piet Boon,  Oostzaan (Interieur architect)/Concrete, Amsterdam (Interieur architect hoofdrestaurant)/Sagrada, London – United Kingdom (Interieurarchitect intieme bar)/4seasonsSpa, Boxtel (Interieurarchitect Wellness)/Deltavorm, Utrecht (Tuinarchitect)/Archer, London – United Kingdom (Interieurarchitect)
Bouwkundig engineers: HFB groep, Rotterdam
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Installateurs: Warmtebouw, Utrecht & SDR, Amsterdam

Dit project is uitgewerkt met de werkmethodiek BIM, waarom niet op de originele, traditionele manier?

Dat zou bijna een onmogelijke opgave zijn gezien het vele tekenwerk vanuit alle architecten/disciplines -kijk eens hoeveel partijen bij dit werk betrokken zijn- wat ook nog op verschillende momenten is opgesteld. Deze inhoud komt nu samen tot een gecoördineerde bron van informatie en dat vormt een goede basis. Wij hebben het gebouw eerst gescand d.m.v. pointcloud om de bestaande toestand feitelijk vast te leggen in een model. Dit was tevens een toets voor het vooraf vervaardigde tekenwerk. Aan dit model hebben wij de nieuwe toestand toegevoegd en de te slopen onderdelen verwijderd.

Zijn er dan ook voorbeelden te noemen van significante voordelen door het project vooraf digitaal te bouwen t.o.v. de traditionele manier van werken?  

In de renovatie van dit soort bouwwerken staat geen wand recht. Naast funderingsherstel heeft het gebouw diverse kelders gekregen. Wij konden de nieuw te engineeren onderbouw feilloos aansluiten op bovenbouw. Mooie samenwerking tussen Slokker Bouwgroep en de hoofdconstructeur Van Rossum om efficiënt tot de uitvoeringsdocumenten te komen.

In samenwerking met de installateurs zijn de installaties geïntegreerd in het model. Gezien de complexiteit van monumentale onderdelen en de veel eisen stellende installaties was het zoeken naar ruimten voor de opwekking en distributie. Dit was op de traditionele manier van werkvoorberiding een zo goed als onmogelijke opgave geweest.

Ook het integreren en optoppen van de staalconstructies met alle aansluitingen en afstemmingen waren een mooie engineerklus. Door de ‘oefenwedstrijd’ al tijdens de engineering te hebben gespeeld hebben we tijdens de uitvoering minimaal hoeven te improviseren.

De scan/pointcloud konden we gebruiken voor maatvoering vanaf werkplek/ virtueel doorlopen van het gebouw vanuit alle posities, zowel exterieur als interieur/expertise. Bijkomend voordeel was dat we tijdens corona tijd gewoon door konden gaan met engineering en middels videocalls het gecoördineerde model goed konden visualiseren.

Wat heeft Slokker met deze digitale BIM-modellen gedaan?  

De complete engineering/coördinatie, het specificeren van hoeveelheden. 

Alle modellen zijn zichtbaar via ons bedrijfsbrede Dalux systeem. Hiermee is het navigeren in de modellen zeer laagdrempelig, technische kennis is niet noodzakelijk. En de opdrachtgever kan ook meekijken in de modellen! Het model wordt daarnaast nog voor lokaliseren gehanteerd tijdens oplevering en het aanmaken van taken.

Wat is de meerwaarde van een integraal gecoördineerd BIM-model voor onze klant of voor de gebouweigenaar? 

Geen improvisatie in de uitvoering wat de kwaliteit ten goede komt. Geen consensus meer nodig tijdens de uitvoering, want: we hebben geBIMt wat we bouwen en we bouwen wat we hebben geBIMt. Daarnaast is het te gebruiken voor de beheersfase (MJOP=meerjarenonderhoudsplan), na de oplevering is het goud waard.

Wat verandert er in de samenwerking/het proces tussen Slokker en klant als we het gebouw ook digitaal gaan bouwen? 

In de samenwerking merk je dat de klant veel beter een weloverwogen keuze kan maken omdat alles (beter) gevisualiseerd wordt in een samenhangend geheel. De kosten worden voorspelbaarder, zowel voor Slokker als voor de klant wat resulteert in meer en beter grip op het budget.

Wat is de verwachting voor de komende 5 jaar op het gebied van digitaal bouwen voor dit type projecten?

Er is geen weg meer terug. Meer en andere partijen zullen gaan aansluiten op het gebied van digitaal bouwen. Dit maakt het mogelijk dat de communicatie efficiënter en de verwachtingen realistischer zullen gaan worden. Calculatie en planning zullen meer worden gekoppeld. 

De overheid zal steeds meer vragen om digitaal bouwen. Denk bijvoorbeeld aan circulair bouwen in combinatie met Madaster waarbij bestaande gebouwonderdelen in bestaande gebouwen al zijn geregistreerd/gedigitaliseerd en bij sloop hergebruikt kunnen worden. De toekomst wordt steeds meer data gestuurd. Als we dit met elkaar onder ogen (blijven) zien kunnen data het nieuwe goud worden.

Slokker zal de innovatie van Bimmen nauwlettend in de gaten blijven houden. Nieuwe ontwikkelingen met  toegevoegde waarde zal Slokker zeker implementeren, waarmee de continuïteit van het bedrijf ook wordt geborgd.

 

Coördinatie.

Prestatiemodel – aanzicht.

Prestatiemodel – te slopen onderdelen.

Prestatiemodel – installaties.

Controle op het werk met de Dalux viewer.

Scan Pointcloud.

Bouwplaatsindeling.

Goen monumentale onderdelen.

Schachten en inspectie.