![SLO_8_282911_Uitzicht_2_F_007](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/01/SLO_8_282911_Uitzicht_2_F_007.jpg)
ZORGCENTRUM UITZICHT
VLAARDINGEN
Slokker Bouwgroep vestiging Breda
Betreft: Herontwikkeling woonzorgcentrum Uitzicht (sloop & nieuwbouw)
Bouwlocatie: Churchillsingel te Vlaardingen
Opdrachtgever: Cedrah wonen – zorg – diensten
Architect: RoosRos Architecten
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
De nieuwbouw uit de eerste fase is in mei 2021 opgeleverd. Vervolgens vond fase 2 plaats met de sloop van de oudbouw en de bouw van de een nieuw entreegebouw met verbindingsgang naar de bestaande bouw.
Dit project is uitgewerkt met de werkmethodiek BIM, waarom niet op de originele, traditionele manier?
Het projectteam van Slokker Bouwgroep voor Uitzicht Vlaardingen heeft inmiddels al enkele jaren ervaring met de BIM-systematiek en had voor dit complexe woonzorggebouw wederom de volle overtuiging dat digitaal bouwen met BIM ook hier zorgt voor een gestructureerde, efficiënte en leuke manier van samenwerken met onze partners. De kwaliteit van het bouwwerk wordt écht verhoogd, risico’s zijn vroegtijdig inzichtelijk en de planning wordt beter beheersbaar. Doordat er 1 centrale digitale bron is van het woonzorggebouw, is er ook 1 waarheid. Geen versnippering meer van honderden documenten die niet op elkaar zijn afgestemd.
Omdat we zo overtuigd zijn van de meerwaarde van digitaal bouwen is zelfs na de traditionele DO-fase door Slokker Bouwgroep vestiging Breda besloten om het gebouw eerst digitaal uit te werken alvorens de schop in de grond te zetten. De opdrachten met architect/constructeur werden aangepast en de engineering werd opnieuw gestart en geoptimaliseerd volgens de standaarden van Slokker. Door in de voorbereiding meer energie te stoppen in het digitale gebouw ontstaat er meer rust tijdens uitvoering, past alles naadloos op en in elkaar en worden wij proactief in plaats van reactief.
Zijn er dan ook voorbeelden te noemen van significante voordelen door het project vooraf digitaal te bouwen t.o.v. de traditionele manier van werken?
Zeker, onder andere de complexe coördinatie van het platte dak met bijna 200 PV panelen, draadgoten, bevestigingsbeugels, luchtbehandelingskast, 2 koelmachines, leidingen, kanalen, tegelpaden en aanlijnbeveiliging is door het vooraf digitaal te visualiseren zo optimaal mogelijk ingedeeld, ondanks de zeer beperkte ruimte. Dit zorgde ervoor dat we tijdens de uitvoering niet voor verrassingen kwamen te staan. Maar ook door het digitaal uitwerken van de tijdelijke hulpconstructies, zoals de complete steigerconstructie, werd vroegtijdig inzichtelijk dat dit conflicten op zou leveren met de aangebrachte geveldragers. De steiger kon hierdoor al op de “tekentafel” worden gecorrigeerd, wat een optimale voortgang opleverde tijdens de bouw. Ook ontbrekende 2D-details van belangrijke knooppunten kwamen door het virtuele 3D-model toch naar voren. We gaan van improviseren naar visualiseren naar assembleren!
De digitale kopie van het woonzorggebouw reduceert ten eerste informatieverlies tussen afdelingen binnen Slokker. Van engineering tot werkvoorbereiding en van uitvoering tot servicebouw; alle afdelingen werken met 1 bron, 1 waarheid. Maar ook onverwachte werkzaamheden en de daarbij behorende kosten worden in de uitvoering geminimaliseerd.
Wat doet Slokker met deze BIM-modellen?
Het projectteam coördineert en controleert alle losse 3D-modellen van de projectpartners en stelt deze tientallen modellen samen tot één afgestemd, digitaal gebouw en voegt de jarenlange bouwkundige kennis van Slokker toe. Kortom, we hebben het gebouw al virtueel gebouwd, voordat we buiten aan de gang gaan.
Ook maakt het projectteam zijn eigen 3D-modellen en worden de bouwplaatsinrichting, de bestaande situatie met belendingen, eigen sparingen en noodzakelijk bouwkundige toevoegingen toegevoegd aan het digitale gebouw. Samen met alle andere 3D-modellen was dit ook de perfecte voeding om door de werkvoorbereiding 2D taakgerichte werkinstructies te maken voor het buitenpersoneel. Dat is tenslotte waar we het voor doen, het bouwen van een kwalitatief hoogwaardig gebouw volgens de Slokker standaarden.
Niet alleen in de werkvoorbereiding zijn deze 3D-modellen gebruikt, maar ook tijdens de uitvoering zijn deze modellen inmiddels onmisbaar. Naast veel betere visualisatie in de bouwkeet zijn ook de complete in- en externe kwaliteitscontroles gebaseerd op deze 3D-modellen.
Wat is de meerwaarde van integraal gecoördineerd BIM-model voor onze klant of voor de gebouweigenaar?
Misschien wel het belangrijkste op dit moment is het verwachtingsmanagement bij de opdrachtgever. Door het vroegtijdig genereren van een digitale kopie van het woonzorggebouw “ziet” de opdrachtgever voor start bouw wat hij of zij mag verwachten en kan waar nodig bijsturen. Door deze virtuele 3D-modellen heeft de opdrachtgever real-time inzicht in de voortgang van het gebouw op computer, tablet en telefoon. Slokker stelt de modellen ter beschikking door middel van een innovatief document management systeem inclusief 3D-viewer. De eindgebruiker krijgt bij (digitale) oplevering zo écht wat hij of zij wil. Maar ook is door een digitaal model betere communicatie met bouwpartners, eindgebruikers en omwonenden mogelijk en is er meer zekerheid over kwaliteit, tijd en kosten.
Een ander belangrijk punt wat op dit moment nog in de kinderschoenen staat bij veel gebouweigenaren en ontwikkelaars is het gebruik van deze digitale kopie van het gebouw voor beheer & onderhoud. De bouw van een gebouw duurt gemiddeld 1 tot 2 jaar, beheer en onderhoud van deze panden misschien wel 30 tot 40 jaar. Je kunt je voorstellen dat een digitale kopie van het gebouw enorm veel voordelen met zich meebrengt in deze gebruikersfase. Naast het fysieke bouwwerk kunnen er met de digitale tweeling koppelingen worden gemaakt met FM-software voor onderhoud installaties of beheer van meerjarenonderhoud, zoals schilderwerk van kozijnen. Opdrachtgever-eigenaar-beheerder heeft gebruik, conditie, duurzaamheid en veiligheid van de vastgoedportefeuille beter onder controle.
Wat verandert er in de samenwerking/het proces tussen Slokker en klant als we het gebouw ook digitaal gaan bouwen?
We zien bij veel projecten nog traditionele opdrachten tussen opdrachtgevers en architecten/constructeurs. Deze opdrachten zijn erop gebaseerd om zo snel mogelijk 2D-stukken te genereren (leuke kanttekening: dit gebeurt al vanuit een 3D-model) voor het indienen van de omgevingsvergunning. Zodra Slokker in beeld komt starten wij in 90% van de gevallen opnieuw met “modelleren” omdat de BIM-modellen niet bruikbaar zijn voor werkvoorbereiding, uitvoering en beheer & onderhoud. Dit kan verstorend werken op de planning en kwaliteit, maar ook financieel is het enigszins zonde om opnieuw te starten, zowel voor de opdrachtgever als voor Slokker. De meeste voordelen voor alle partijen van digitaal bouwen zien we, als Slokker zo vroeg mogelijk aan tafel zit. Zoals bijvoorbeeld bij UAV-GC contracten het geval is.
Je ziet bij veel professionele opdrachtgevers dat zij vooraf zelf al een BIM-protocol opstellen in overleg met hun beheer & onderhoudsafdeling. Op deze manier worden de juiste uitgangspunten vroegtijdig meegenomen en zijn ze bruikbaar voor alle projectpartners in alle fasen van het bouwwerk. BIM is tenslotte samenwerken in een open, transparante omgeving om gezamenlijk te komen tot het beste resultaat, namelijk een kwalitatief hoogwaardig gebouw.
Het grootste verschil in dit digitale proces is dat voorbereiding eerder plaats vindt, omdat alle onderdelen in het model letterlijk in elkaar grijpen. De druk voor het projectteam ligt veel meer aan de voorkant van het bouwproject. Tegelijkertijd ligt daar ook de meeste invloed op (ontwerp)wijzigingen/kwaliteit die je op het project nog kunt doorvoeren tegen geringe financiële consequenties. Dit betekent ook dat keuzes aan de voorzijde eerder kunnen en moeten worden gemaakt voor een zo optimaal mogelijk resultaat. We zijn tenslotte al digitaal aan het bouwen.
Wat is de verwachting voor de komende 5 jaar op het gebied van digitaal bouwen voor dit type projecten?
Steeds meer partijen in de bouwsector zien gelukkig ook de voordelen van digitaal bouwen voor hun processen. Zo zie je dat steeds meer onderaannemers hun 2D-tekenwerk inruilen voor 3D-modelleerwerk en dat productiemachines van leveranciers meer en meer worden aangestuurd op basis van deze 3D-modellen. Maar deze digitale transitie in de bouwsector kan pas echt op stoom komen zodra ook opdrachtgevers, vastgoedbeheer en eindgebruikers het gaan omarmen.
De verwachting is dat we veel meer data-gedreven gaan bouwen, waarbij BIM pas de eerste stap is in de digitale transitie en nu al zorgt voor een stevig fundament om op verder te bouwen. Ook technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op, denk bijvoorbeeld aan het scannen van gebouwen, toepassen van sensortechnologie, robotisering, parametrisch ontwerpen, AI of IoT.
Al deze digitale ontwikkelingen kunnen en zullen bijdragen aan de grote maatschappelijke uitdagingen waar de samenleving momenteel voor staat. Niet alleen de grote woningopgaven, maar ook voor de energietransitie en circulariteitsvraagstukken. Het digitaal bouwen met BIM kan en zal daar zeker bij helpen.
Kortom, we gaan van improviseren naar visualiseren met data, met de volledige focus naar het beste product voor de opdrachtgever: 1 bron, 1 waarheid.
![BIM_37281_023](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/BIM_37281_023.jpg)
![Uitzicht 01](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Uitzicht-01.jpg)
Combinatie 2D-plattegrond met 3D-model.
![Uitzicht 02](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Uitzicht-02.jpg)
3D-model – totaal.
![Uitzicht 02a](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Uitzicht-02a.jpg)
Constructie met installaties.
![Uitzicht 03](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Uitzicht-03.jpg)
Combinatie 2D-plattegrond en 3D-model.
![Uitzicht 04](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Uitzicht-04.jpg)
3D-model compleet.
![Uitzicht 06](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Uitzicht-06.jpg)
Doorsnede.
![Uitzicht 08](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Uitzicht-08.jpg)
Combinatie 2D-situatie met 3D-model.
![Uitzicht 07](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Uitzicht-07.jpg)
Constructie met installaties.