![BIM_37281_014](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/BIM_37281_014.jpg)
CRUQUIUS – BERKHOUT
AMSTERDAM
Aantallen: 120 woonappartementen en 4 commerciële ruimtes verdeeld over 5 gebouwen met ondergrondse parkeergarage
Bouwlocatie: Cruquiusweg 124, Amsterdam
Opdrachtgever: Amvest Development Real Estate
Architect: KCAP
Een herontwikkeling van een bedrijventerrein tot een toekomstbestendige, dynamische wijk met in totaal 1500 woningen en 14.000 m² commercieel vastgoed.
Dit project is uitgewerkt met de werkmethodiek BIM, waarom niet op de originele, traditionele manier?
Gezien de omvang van het project, de afstemming van heel veel disciplines en de complexiteit van constructie/schil zou het bij de uitwerking op traditionele manier een hele lastige opgave worden om aan de gevraagde productkwaliteit te voldoen. Bij een traditionele werkmethodiek, waar 2D-tekeningen over elkaar heen worden gelegd voor de controle, kunnen er onderdelen over het hoofd worden gezien. Door de afstemming in BIM en het op voorhand eruit filteren van de ‘’clashes’’, dwingen wij alle projectbetrokkenen om tot een goed product te komen; als gevolg van een integrale en gecoördineerde samenwerking dus!
Zijn er dan ook voorbeelden te noemen van significante voordelen door het project vooraf digitaal te bouwen t.o.v. de traditionele manier van werken?
Het product wat op de bouwplaats komt is clashvrij met al haar omliggende onderdelen en sluit ook volledig aan op deze onderdelen. Denk hierbij aan prefab-beton wanden/trappen/balkons, HSB met kozijnen etc. Doordat het op voorhand is afgestemd hoeft er in de uitvoering minder te worden gezaagd/geboord, wat ten goede komt van de bouwtijd waardoor er sneller naar de oplevering toe gewerkt kan worden. Een goed voorbeeld bij dit project is de afstemming van de installaties in de parkeergarage, waar het projectteam te maken kreeg met constructieve versterkte stroken. Om aan de doorrijhoogte te kunnen blijven voldoen en de constructie zo veel mogelijk intact te laten, heeft de afstemming in BIM erin geresulteerd dat alle installaties (loodgieter, ventilatie, elektra, WKO) clashvrij gemonteerd konden worden. Ook in de vloer heeft de afstemming tussen installaties en staalconstructie ervoor gezorgd dat er kon worden voldaan aan de gestelde ontwerpeisen waarbij de vloerdikte intact is gebleven. Het project bevat ook een constructieve uitdaging; een van de gebouwen heeft een grote overkraging waarop vijf bouwlagen rusten. De tijdelijke ondersteuning van deze overkraging is daarom ook samen met de leverancier in BIM uitgewerkt, om tot een juiste oplossing te komen i.v.m. de beperkte ruimte op de bouwplaats én de eisen vanuit de gemeente. Hiervoor is ook de bouwplaats in BIM-uitgewerkt om te kunnen toetsen of verschillende varianten binnen de beperkte ruimte te realiseren zijn. Lees: de bouwplaats van dit project is binnenstedelijk waarbij het gebouw dient te worden gebouwd op een zogenoemde ’’postzegel’’, het terrein omringd is door andere gebouwen en grenst aan het Amsterdam-Rijnkanaal.
Wat heeft Slokker met deze digitale BIM-modellen gedaan?
Slokker maakt gebruik van deze modellen om de juiste hoeveelheden te genereren t.b.v. inkoop. Vervolgens probeert Slokker de onderdelen vanuit het BIM-model virtueel op te leveren voordat er een fase in uitvoering gaat, bijvoorbeeld ruwbouw(onderbouw/bovenbouw), gevel/dak en/of afbouw. Voor aanvang van deze virtuele oplevering is Slokker doende met de afstemming/coördinatie tussen alle projectbetrokkenen. Gedurende de uitvoering worden de modellen ook geraadpleegd om de mensen op de bouwplaats te instrueren om ad-hoc handelen te voorkomen. Ook wordt het BIM-model gebruikt (i.c.m. 2D-tekeningen) om de kwaliteit van het product (het gebouw) te vast te leggen, i.v.m. de WKB (Wet Kwaliteitsborging). Dit doet Slokker a.d.h.v. Dalux.
Wat is de meerwaarde van integraal gecoördineerd BIM-model voor onze klant of voor de gebouweigenaar?
Ten opzichte van traditioneel bouwen is er nu een platform waar alle afgestemde onderdelen op een eenvoudige manier terug te vinden zijn. Een gebouweigenaar/opdrachtgever heeft dankzij een integraal/gecoördineerd BIM-model volledig inzicht wat er met zijn/haar asset gebeurd, ‘’what you see is what you get’’. Doordat het gebouw virtueel is afgestemd zal er een minimale discrepantie met het echte bouwwerk buiten, waardoor deze gemakkelijker voldoet aan de gestelde productkwaliteit. We gaan van interpreteren naar simuleren met de volledige focus op het leveren van het beste product voor klant/gebouweigenaar. Het model wordt tevens een laagdrempelige ‘’praat-plaat’’ voor interne/externe belanghebbenden. Daarnaast kan het model worden geraadpleegd voor de beheer-/onderhoudsfase van een gebouw waardoor het ook gemakkelijker wordt om het gebouw te beheren.
Wat verandert er in de samenwerking/het proces tussen Slokker en klant als we het gebouw ook digitaal gaan bouwen?
Keuzes en opties dienen al in een vroeg stadium goed te worden overdacht om een zo soepel mogelijk proces met elkaar te doorlopen. Dit houdt in dat er al in een vroeg ontwerpstadium op een technischer niveau dient te worden nagedacht, de kennis van de aannemer is hierbij namelijk van belang. Het kan daarom gebeuren dat de tijdsreservering van een ontwerpfase uitloopt t.o.v. traditioneel. Maar een groot voordeel voor de opdrachtgever is dat door het eerder op een hoger technischer niveau uitdenken risico’s inzichtelijk zijn gemaakt en omkaderd dankzij het BIM-model, waardoor prijsopgaven betrouwbaarder zijn.
Wat is de verwachting voor de komende 5 jaar op het gebied van digitaal bouwen voor dit type projecten?
De verwachting is dat voor dit soort projecten een groot gedeelte van de onderdelen niet op de bouwplaats worden gebouwd maar elders worden gefabriceerd, met als gevolg dat de assemblagetijd op de bouwplaats wordt gereduceerd. Hierdoor zal de voorbereidingstijd toenemen in verband met het digitaal bouwen proces. Om de assemblagetijd te reduceren zal er meer op voorhand worden gestuurd op het coördinatieproces tussen projectpartners, zoals bijvoorbeeld bij 4D-planning. Ook zullen de modellen meer worden gebruikt ten bate van de kwaliteitsborging, dankzij Augmented Reality (AR), waarbij het 3D-model als een soort filter over de realiteit wordt geplaatst via de camera van een tablet of smartphone. De inzet van AR bij opleveringen van koopwoningen kan een belangrijke rol spelen bij het controleren van de gemaakte afspraken met kopers en het uiteindelijke product. Zitten stopcontacten wel op de juiste hoogte? Zitten de ventilatieopeningen op de afgesproken plaats? En draaien de ramen in de juiste richting? Daarnaast zullen data een steeds grotere rol gaan spelen in ontwerpkeuzes/uitgangspunten, dit kunnen data uit eerdere bouwervaringen, analyses vanuit BIM-modellen, of een inventarisatie van de wensen in de huidige markt. Hoe deze onderdelen (en overige innovaties) zich gaan ontwikkelen houdt Slokker Bouwgroep nauwlettend in de gaten om aansluiting te blijven houden bij onze klant en daarmee de continuïteit van het bedrijf te kunnen borgen.
![BIM_37281_015](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/BIM_37281_015.jpg)
Bouwkundig en constructief.
![BIM_37281_016](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/BIM_37281_016.jpg)
De bouwplaatsindeling.
![BIM_37281_017](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/BIM_37281_017-e1653382956898.jpg)
Brandscheidingen.
![Schermafbeelding 2022-05-12 om 11.43.06](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Schermafbeelding-2022-05-12-om-11.43.06.png)
Dwarsdoorsnede.
![BIM_37281_018](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/BIM_37281_018-e1653382843955.jpg)
Kozijnen.
![Cruquius vogelvlucht](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/05/Cruquius-vogelvlucht-scaled.jpg)
Cruquius Berkhout in vogelvlucht.
![Cruquiusduo](https://slokker.com/bouwgroep/wp-content/uploads/2022/06/Cruquiusduo.jpg)